Het leerwerktraject van Grenzeloos helpt mensen met een migratieachtergrond om een succesvol bestaan op te bouwen in Nederland.

Hierbij focussen we op de onderstaande drie doelen:

  • Het leren van de taal door training en veel oefenen in de praktijk. Dit is bijzonder geschikt voor mensen voor wie de klassikale lessen niet goed werken, maar ook voor mensen die willen versnellen in het leren van de taal.
  • Doorstroom naar goed betaald werk door het ontwikkelen van waardevolle vaardigheden en competenties. Dit kan gaan om het opbouwen van werknemersvaardigheden, maar ook om het ontwikkelen van competenties zoals leiderschap. We focussen hierbij op de talenten en doelen van de trainee, waarbij we een groeipad ondersteunen in de richting van de doelen.
  • Opbouw van Nederlandstalige contacten. Via ons persoonlijke netwerk ondersteunen we de opbouw van contacten.

Vragen en antwoorden

 

Is het leerwerktraject alleen voor mensen die in de horeca willen werken?

Nee. Uitstroom naar de horeca is een logische vervolgstap, maar het leerwerktraject is ook erg geschikt voor mensen die dit niet als doel hebben. De werkomgeving leent zich erg goed voor persoonlijke- en taalontwikkeling omdat er veel interactie en teamwork bij komt kijken. Enige affiniteit met gastvrijheid en/of eten is uiteraard wel gewenst.

Wat vraagt het traject qua tijdsinvestering?

Wij hanteren een persoonlijke aanpak, en stemmen dus per kandidaat samen af hoe de werkuren en termijn eruit ziet. De minimale trajectduur is 6 maanden, en deze kan verlengd worden als dit nodig blijkt. De meeste trainees werken 12-18 uur per week. 

Waar moeten deelnemers aan voldoen?

De deelnemers moeten een migratieachtergrond hebben. Daarnaast moeten zij een hulpvraag hebben die binnen tenminste één van onze drie focusgebieden (zie boven). Zij moeten persoonlijke motivatie hebben om aan de slag te gaan met hun doelen. Qua taalniveau kunnen wij kandidaten verwelkomen die tenminste gealfabetiseerd zijn.

Wat kost een traject?

Wij zijn een sociale onderneming met de doelstelling om zelf onze trajecten te financieren met de omzet uit onze onderneming. Op dit moment halen we deze doelstelling deels. Het overblijvende deel financieren we op dit moment met behulp van allerlei fondsen. De kandidaat kan dus in principe kosteloos deelnemen aan het traject. Als er bronnen zijn (bijvoorbeeld een ontwikkelbudget) dan wordt de inzet daarvan gewaardeerd.

Is dit betaald werk?

Nee, deelnemers doen het traject met behoud van uitkering of als vrijwilligerswerk. Ons financiële model is dat wij met een team van professionals investeren in de deelnemers, en dat deze investering terugverdiend wordt door de groeiende inzetbaarheid van de deelnemer in de horecaonderneming. 

Is er een doorverwijzing nodig?

Wanneer de deelnemer een uitkering ontvangt dan is het nodig om af te stemmen met zijn of haar consulent. Wanneer de deelnemer bijvoorbeeld nog in het AZC zit, dan is er geen verdere  afstemming nodig.

Welke training en coaching ontvangen trainees?

Ten eerste training voor specifieke vaardigheden. Onze chef-kok traint mensen bijvoorbeeld voor het werken als keukenmedewerker, en onze barista-trainer leert mensen alles om als barista aan de slag te gaan. Daarnaast ontvangen deelnemers individueel of in kleine groepjes Nederlandse les door een NT2-docent, indien nodig ondersteund door taalmaatjes. Ook is er gerichte (groeps)training voor het toepassen van de taal in praktische situaties. Vervolgens ontvangen trainees gerichte feedback en coaching om te groeien in verantwoordelijkheid op de werkvloer. Ook is een loopbaanadviseur beschikbaar om trainees te coachen in vervolgstappen in persoonlijke ontwikkeling of doorstroom naar werk.  

Hoe kan ik een kandidaat aanmelden?

Neem contact op met Kim via kim@grenzeloosmaastricht.nl of bel 043 851 8101 tijdens openingstijden. 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief