Grenzeloos Maastricht is een sociale onderneming met de missie om nieuwe Nederlanders met een vluchteling-achtergrond een vliegende start te geven. Wij geloven dat er nog heel wat te verbeteren valt in het hele proces van integratie, en die kans pakken we met beide handen aan.

Dit doen we door mensen mee te nemen in een leer-werktraject. We focussen daarbij op drie gebieden: het leren (toepassen van) de taal, doorstroom naar betaald werk en het opbouwen van een sociaal netwerk buiten de eigen taalgroep.

Waarom is dit nodig?

Veel mensen die Nederland binnenkomen met een vluchteling-achtergrond zijn teveel op zichzelf aangewezen. Nu is het zo dat do it yourself prima werkt als je je tafel wilt schilderen, maar niet zo goed als je als statushouder in een vreemd land terecht komt. En dat blijkt. Kijken we bijvoorbeeld naar werk, dan blijft met de huidige aanpak deze groep nieuwe inwoners flink achter: 5-10 jaar nadat vluchtelingen aankomen in Nederland werkt slechts 40-50%, tegenover 74% van de overige inwoners. Een grote groep mensen blijft flink achter in taalbeheersing en bouwt weinig tot geen contacten buiten de eigen taalgroep op.

Dit is niet per se gek, als je bedenkt dat er flink wat uitdagingen op je bordje liggen bij het opbouwen van een nieuw bestaan. Je moet (vaak op latere leeftijd) een nieuwe taal leren, diploma’s zijn niet hetzelfde waard in Nederland, de cultuur werkt anders in Nederland, veel mensen hebben een klein netwerk en vaak zijn er ook nog gezondheidsproblemen of trauma’s. Het resultaat van die combinatie aan uitdagingen is dat het een flinke groep mensen niet lukt om de start goed te maken. Of dat het wel lukt, maar enorm lang duurt.

Wij geloven dat het ongezond is om deze situatie zo te laten. Voor de mensen zelf, vanwege alle problemen die stilstaan en geïsoleerd zijn met zich meebrengen. Maar ook voor de samenleving, omdat de waarde die deze groep toe kan voegen verloren gaat en er juist veel kosten gemaakt moeten worden aan allerlei sociale voorzieningen.

De oplossing en onze aanpak

De oplossing van dit probleem is simpelweg om elkaar intensiever te helpen. Niet bij allerlei verschillende loketjes maar gewoon via een geïntegreerde, persoonlijke aanpak. Want iedereen heeft zijn eigen unieke uitdagingen en ontwikkelpunten.

Wij bouwen hiervoor aan een steeds beter werkende aanpak die mensen ondersteunt om de ontwikkeling die ze nodig hebben, snel te maken. We combineren hiervoor theorie en praktijk, want je leert het snelste door te doen.

Dit houdt in dat onze trainees een flink aantal uren werken in als onderdeel van ons horecateam. Dagelijks actief bezig zijn met de taal en vaardigheden is de beste manier om verder te komen. Onze trainees dragen hierbij een steeds verder groeiende verantwoordelijkheid op gebieden waar ze talent hebben. Dit helpt hen om zich verder te ontwikkelen, zodat ze hun volgende werkgever veel waarde kunnen bieden.

Daarnaast ontvangen trainees training gefocust op taal, horecavaardigheden en algemene vaardigheden zoals samenwerken, leiderschap of digitale vaardigheden. En we ondersteunen actief in het opbouwen van een sociaal netwerk. Bijvoorbeeld binnen ons eigen team, of met buddy’s vanuit Serve the City Maastricht.

Onze ambitie in al deze dingen is om langzaam maar zeker te groeien naar een plek die het best mogelijke levert. We zijn niet happy als een trainee uitstroomt naar een werkplek die ‘makkelijk’  of ‘oké’ is. We willen dat mensen aan de slag kunnen op niveau. En dat onze trainees vervolgens een van de waardevolste personeelsleden worden van hun volgende werkgever. Die kwaliteit bereiken is moeilijk, maar we worden er elke dag beter in.

Wie betaalt wat?

Het kost ons als samenleving veel als we deze situatie laten zoals het is. Mensen thuis op de bank laten zitten terwijl ze eigenlijk met de juiste hulp gewoon voor zichzelf kunnen zorgen is een driedubbel verlies. Je betaalt sociale voorzieningen, verliest alle waarde die iemand toe kan voegen aan de samenleving en de persoon zelf raakt op allerlei manieren in de negativiteit.

Om de impasse te doorbreken is het nodig om bij de start van nieuwe Nederlanders meer te investeren, zodat mensen zichzelf voorbij hun uitdagingen kunnen werken en voor zichzelf kunnen zorgen.

De investering die nodig is om deze ontwikkeling te bekostigen kunnen wij nu nog niet volledig zelf betalen. We zijn daardoor afhankelijk van de goodwill van gemeentes en fondsen om dit te betalen.

Maar Grenzeloos is een sociale onderneming. Dat betekent dat we een maatschappelijke uitdaging op willen lossen met een bedrijfsmatige aanpak. En we zien dat het met de juiste aanpassingen, uitbreidingen en investeringen mogelijk is om onze aanpak binnen een aantal jaar volledig zelfvoorzienend aan te kunnen bieden. Dit betekent dat de samenleving over een aantal jaar zonder extra investering (gratis!) kan genieten van alle besparingen en extra waarde die onze aanpak oplevert. En dat lijkt ons een best goede deal.

Toekomstplannen

In de komende drie jaar zijn we daarom bezig met het versterken en opschalen van de onderneming en het verder verbeteren van de aanpak. Als we daarin ver genoeg zijn, dan is onze basisaanpak zelfvoorzienend.

Graag willen we Grenzeloos daarna vermenigvuldigen naar andere locaties. Op die manier bouwen we stap voor stap aan een beweging die ervoor zorgt dat deze maatschappelijke uitdaging tot het verleden gaat behoren. Zo zorgen we samen voor een samenleving die meer verbonden is. Die elkaar op weg helpt.

Samen is niet alleen

Ben je enthousiast over onze missie? Ontdek dan samen met ons de volgende stap vooruit. Misschien is een van de onderstaande dingen iets voor jou.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief